فهرست مطالب

نشریه علوم اجتماعی
سال نوزدهم شماره 1 (پیاپی 39، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ابوالفضل اکبری، حسین بهروان*، محسن نوغانی دخت بهمنی، احمدرضا اصغرپور ماسوله صفحات 1-32
    پژوهش حاضر با اتخاذ رویکرد تطبیقی-تاریخی به بررسی تاثیر  نهاد وقف بر توسعه در شهر مشهد و عوامل تضعیف یا تقویت کننده آن در سه دوره تاریخی تیموری، صفوی و پهلوی پرداخته است. در قسمت چهارچوب نظری ضمن اشاره به نظریه های کارکردگرایی و ساختارگرایی، با استفاده از رویکرد نونهادگرایی در جامعه شناسی اقتصادی، یک مدل علی سه سطحی برای بررسی عوامل تضعیف کننده یا تقویت کننده تاثیر نهاد وقف بر توسعه ارایه شده است. این مدل در دو سطح درون موردی و بین موردی و با استفاده از روش تحلیل روایی، روش توافق و غیرمستقیم اختلاف میل بررسی و آزمون شد. نتایج بیان می کند، تقویت یا تضعیف تاثیر  وقف بر توسعه در شهر مشهد در دوره های بررسی شده، تابعی از محیط نهادی وقف، عملکرد متولیان موقوفات و سازمان های متولی وقف در حفظ و توسعه موقوفات و نیات و انگیزه های واقفان بوده است؛ به طوری که در دوره های تیموری و صفوی به دلیل وجود محیط نهادی حامی وقف، عملکرد موثر متولیان و سازمان های متولی وقف و تقویت انگیزه های معنوی واقفان و اثرگذاری بیشتر نیات آن ها، تاثیر  وقف بر توسعه در مشهد نیز تقویت شده است؛ درحالی که در دوره پهلوی به دلیل فقدان محیط نهادی حامی وقف، سوء عملکرد متولیان موقوفات و سازمان های متولی وقف، تضعیف انگیزه های معنوی واقفان و کاهش اثرگذاری نیات آن ها، این تاثیر  تضعیف شده است.
    کلیدواژگان: نهاد وقف، توسعه، مشهد
  • محسن اخوان مهدوی*، سیروس احمدی، مریم مختاری صفحات 33-71
    افزایش بی سابقه نرخ بیکاری در بین فارغ التحصیلان دانشگاهی از یک سو و توانایی نداشتن دولت در استخدام آن ها از سوی دیگر، بیانگر این است که کارآفرینی باید به گونه ای جدی تر مدنظر قرار گیرد؛ بر این اساس، هدف اصلی این پژوهش، بررسی تاثیر روحیه کارآفرینی بر بهره برداری از فرصت های کارآفرینانه شناسایی شده در علوم اجتماعی بود. پژوهش حاضر به روش تلفیقی انجام شده است که طی آن در فرایند پژوهش کیفی با استفاده از مصاحبه های عمیق با اساتید و کارشناسان علوم اجتماعی، فهرستی از فرصت های کارآفرینانه شناسایی و تنظیم شد و پس از آن، فرایند کمی در قالب روش پیمایشی آغاز شد. جامعه آماری پژوهش، دانشجویان دوره دکتری جامعه شناسی در سراسر کشور بودند و 121 نفر از آنان به صورت تصادفی انتخاب شدند. ابزار تحقیق ترکیبی از مقیاس ه ای استاندارد و پرسشنامه محقق ساخته بود که با استفاده از اعتبار سازه، تعیین اعتبار و با استفاده از همسانی درونی به روش آلفا کرونباخ تعیین پایایی شدند. یافته های پژوهش نشان می دهد، روحیه کارآفرینی با ضریب 0.30 و ابعاد مختلف آن، بر بهره برداری از فرصت های کارآفرینانه تاثیر معنادار و مثبت دارد. نتیجه اینکه، با شناسایی فرصت های کار و کارآفرینی در رشته های دانشگاهی و تقویت روحیه کارآفرینی دانشجویان به عنوان یکی از عوامل موثر بر بهره برداری از فرصت ها، می توان انگیزه و شرایط لازم برای کسب شغل دانشجویان را فراهم آورد.
    کلیدواژگان: روحیه کارآفرینی، تشخیص فرصت، فرصت های کارآفرینانه
  • سیده عقیله محمدی، سید یعقوب موسوی*، فرح ترکمان صفحات 73-107

    مادرشدن همیشه یکی از نقش های اصلی و کلیدی زنان در جامعه ایران  و حتی در جهان بوده است، اما در چند دهه اخیر با توجه به تغییرات نگرشی و افزایش گزینه های پیشرفت ازجمله تحصیل و اشتغال و فرصت های حضور اجتماعی بیشتر، تجربه مادری برای برخی از زنان دستخوش تغییرات اساسی شده است. مادرشدن، دیگر نقش اجباری و تمام وقت زنان شناخته نمی شود و آنان می توانند در موقعیت های اجتماعی مختلف و در همه سطوح مشارکت داشته باشند. هدف این پژوهش، واکاوی تجربه مادری و خط مشی آن ها در ایفای نقش مادری در بین زنان شاغل در پست های مدیریتی وزارت نفت است. برای دستیابی به اهداف تحقیق از روش کیفی با رویکرد پدیدارشناسی توصیفی استفاده شده است. تکنیک جمع آوری اطلاعات، مصاحبه عمیق، شیوه نمونه گیری هدفمند و حجم نمونه 30 نفر از زنان با گروه سنی 40- 55 سال شاغل در پست های بالای وزارت نفت بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل مضمون بهره گرفته شد. نتایج مطالعه در ذیل مفاهیم در قالب شش مقوله اصلی شامل مادری مهم ترین منبع هویتی زنان، بازتعریف نقش مادری، احساس مادری، تجربه بارداری و بیگانگی مردان، جدایی از فرزند و حضور مجدد در محل کار، چالش فرزند دوم و 16 مقوله فرعی طبقه بندی شد. در نتیجه گیری پژوهش می توان گفت، معنا و مفهوم مادری در نزد این گروه با توجه به موقعیت های اجتماعی آن ها و تغییرات فرهنگی بازتعریف شده است. در این فرایند به دلیل اجرانشدن برنامه های دوستدار خانواده و حمایت از نقش مادری، زنان شاغل از سوی جامعه و سازمان با هزینه ها و دشواری هایی در فرزند پروری مواجه هستند و در واقعیت از یک سو با تعارض های گوناگون مواجه اند، اما از سویی دیگر این دو نقش تاثیرات متقابل مثبت نیز بر هم داشته اند.

    کلیدواژگان: ایدئولوژی مادری، احساس مادری، تجربه مادری، زنان شاغل در پست های بالا
  • اکبر زارع شاه آبادی، سید محمد فیروزی* صفحات 109-134
    گرایش به مواد مخدر در میان جوانان، یکی از آسیب ها و مشکلات اجتماعی در کشورهای مختلف و ازجمله در افغانستان شمرده می شود. با توجه به شرایط کلی جامعه افغانستان و به ویژه شرایط نامساعد اقتصادی، فرهنگی، تفریحی و... در شهر کابل، جوانان بیش از سایر گروه های سنی درمعرض اعتیاد به مواد مخدر هستند. هدف این پژوهش، تعیین عوامل اجتماعی موثر بر گرایش جوانان شهر کابل به مواد مخدر بود. این پژوهش از نوع تبیینی، توصیفی-تحلیلی و با روش پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش، جوانان بین سنین 18 تا 35 ساله شهر کابل بودند که کاربران شبکه های مجازی و اینترنت بودند. تعداد 251 پرسشنامه محقق ساخته از میان جامعه آماری تکمیل شد. یافته های این پژوهش نشان داد، بین نداشتن امکانات اوقات فراغت، احساس ناامنی، داشتن دوستان ناباب، بی هنجاری و عادی شدن مصرف مواد در شهر کابل و تنش های خانگی و گرایش جوانان شهر کابل به مواد مخدر، رابطه معنا دار و مثبت وجود دارد. درآمد، اشتغال و سواد نیز بر گرایش جوانان به مواد مخدر تاثیرگذاراست. اما، سن، وضعیت تاهل، حجم خانوار، وضعیت مسکونی، اعتیاد یکی از اعضای خانواده با گرایش به مواد مخدر رابطه معنا داری نداشت؛ بنابراین نتیجه گرفته می شود که گرایش به مواد مخدر تحت تاثیر عوامل مختلف اجتماعی است. موسسات و نهادهای دولتی و خصوصی می توانند با تسهیل و ارایه خدمات آموزشی، آگاهی دهی، تفریحی-سرگرمی، ایجاد اشتغال و کاهش فضایی ناامنی، از گرایش به مواد مخدر در بین جوانان بکاهند.
    کلیدواژگان: عوامل اجتماعی، گرایش، مواد مخدر، جوانان، شهر کابل
  • احمد کلاته ساداتی*، زینب صبوحی گلکار صفحات 135-163
    یکی از کارکرد های مهم آموزش و پرورش جامعه پذیری دانش آموزان است که عمدتا تا قبل از همه گیری کوید-19 در محیط مدرسه انجام می شد. با شیوع همه گیری و آموزش مجازی، جامعه پذیری دانش آموزان با شرایط جدیدی روبه رو شد. هدف مطالعه  حاضر، شناسایی کیفیت جامعه پذیری دانش آموزان در همه گیری کوید-19 است. پژوهش حاضر با استفاده از روش کیفی و با رویکرد تحلیل مضمون در سال 1400 و در مدارس دولتی شهر طبس، به تبیین پدیده مدنظر پرداخته است. داده ها با استفاده از نمونه گیری هدفمند و به شیوه مصاحبه نیمه ساختاریافته با والدین (14 نفر)، دانش آموزان (16 نفر) و معلمان (6 نفر) جمع آوری شد. یافته های تحقیق نشان داد که در همه گیری اقتدار مدرسه در موضوع جامعه پذیری به حداقل ممکن رسیده است. به رغم انتظارات از مدرسه در موضوع جامعه پذیری دانش آموزان، با توجه به مجازی شدن آموزش، رسانه به ابزار قدرتمند جامعه پذیری تبدیل شده است. مضامین برساخت شده مرتبط با مسیله مندی جامعه پذیری عبارت اند از: غیررسمی شدن مناسک آموزش، کاهش اقتدار معلم، آسیب های فضای مجازی، ضعف نظارت و تعارض های چندوجهی. مدل مفهومی، مدرسه زدایی ناخواسته در موضوع جامعه پذیری است. توجه به تغییرات اجتماعی و فرهنگی در عصر پساکرونا و ضرورت های آموزشی مرتبط، ضرورت سیاست گذارانه جدی در وزارت آموزش و پرورش است. افزون بر آن، طراحی نرم افزارهای آموزشی برتر در کنار به روزرسانی سواد رسانه ای معلمان، به عنوان اولویت آموزش و پرورش پیشنهاد می شود. توجه به تغییرات وسیع و عمیق اجتماعی در کشور، ضرورت جدی برای سیاست گذاران آموزش و پرورش است.
    کلیدواژگان: آموزش مجازی، جامعه پذیری، معلم، کاهش اقتدار، دوران پساکرونا
  • لیلا شعرباف علیائی، هادی همتیان*، ابوالفضل دانایی صفحات 165-190
    توانایی برای بقا در شرایط کنونی تحولات شدید محیطی، از طریق گسترش تاب آوری سازمانی که نقش بسزایی در بهبود عملکرد سازمانی ایفا می کند، قابل دستیابی است. این پژوهش با هدف شناسایی ابعاد و معیارهای عملکرد سازمانی برق منطقه ای خراسان با رویکرد تاب آوری سازمانی و بهره گیری از تیوری نقاط مرجع استراتژیک انجام گرفت. در این راستا از استراتژی تحلیل مضمون استفاده شد. نمونه تحقیق، 13 نفر خبره به روش نمونه گیری غیراحتمالی قضاوتی بودند. ابزار گردآوری داده ها، مصاحبه نیمه ساختاریافته تا مرحله اشباع نظری بود. برطبق نتایج، ابعاد و معیارهای عملکرد با رویکرد تاب آوری سازمانی در 9 بعد و 30 معیار اعم از بعد ارتباط با ذی نفعان شامل «تعامل با شرکت های توانیر و مدیریت شبکه برق ایران، مدیریت تولید و توزیع نیروی برق، پیمانکاران و تامین کنندگان، مشترکین، سازمان ها و نهادهای استانی»، بعد قابلیت های منابع انسانی، فنی و مالی شامل «انگیزه کارکنان، توسعه و توانمندسازی کارکنان، پذیرش تغییر، ظرفیت منابع فنی و مالی»، بعد رهبری و مدیریت شامل «شایستگی مدیریت، حمایت و تعهد مدیران ارشد، سبک رهبری و روش های مدیریتی»، بعد قابلیت تطابق پذیری شامل «مدیریت ریسک، بحران، و امنیت»، بعد ظرفیت زیرساختی و تکنولوژیک شامل «زیرساخت، فناوری اطلاعات»، بعد آمادگی سرمایه سازمانی شامل «فرایندهای سازمانی، فرهنگ سازمانی، سلامت اداری، ساختار سازمانی»، بعد نوآوری شامل «ظرفیت خلاقیت و جذب نوآوری، به کارگیری نوآوری»، بعد قابلیت های دانش شامل «خلق و اکتساب دانش، به اشتراک گذاری دانش، نگهداری دانش» و بعد رویکرد استراتژیک شامل «رویکرد سیستمی، برنامه ریزی سناریو، تدوین برنامه بلندمدت، پایش و تحلیل محیطی» شناسایی شد که خبرگان برمبنای دو نقطه مرجع استراتژیک «کانون توجه به داخل-خارج و کنترل بازده-فرایند» طبقه بندی کردند.
    کلیدواژگان: عملکرد سازمانی، تاب آوری سازمانی، نقاط مرجع استراتژیک، تحلیل مضمون
  • مریم طلایی، سعید شریفی*، مریم کدخدایی صفحات 191-218
    با توجه به اقبال روزافزون از شبکه های اجتماعی از سوی نوجوانان و رشد فزاینده تنوع فرهنگی و به تبع آن توسعه همدلی قومی و فرهنگی در سپهر سایبر، چالش های رفتاری مثل قلدری می تواند در این فضا نیز توسعه یابد. اینکه تا چه اندازه قلدری تابعی از صفات شخصیتی است یا تحت تاثیر  فضای همدلانه قرار می گیرد، محل تامل است؛ بر این اساس، پژوهش حاضر به بررسی تاثیر همدلی قومی فرهنگی بر قلدری سایبری با نقش تعدیل گر ویژگی های شخصیتی در بین نوجوانان پرداخته است. روش پژوهش حاضر همبستگی است. همه دانش آموزان دختر متوسطه دوم اصفهان در سال تحصیلی 1400-1399 جامعه آماری این پژوهش را تشکیل دادند که380 نفر از طریق فرمول جامعه نامعلوم کوکران و نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. اطلاعات از طریق پرسشنامه استاندارد همدلی قومی فرهنگی وانگ و همکاران (2003)، پرسشنامه قلدری سایبری مینه سینی، نوسنتینی و کالوسی (2011) و پرسشنامه فرم کوتاه صفات پنج گانه شخصیتی (NEO) مک کری و کاستا (1985) گردآوری شد. اعتبار داده ها از طریق روایی صوری و محتوایی و ضریب آلفا برآورد و تجزیه تحلیل در سطح استنباطی با استفاده از مدل معادلات ساختاری از طریق نرم افزار AMOS انجام شد. نتایج تحلیل ها نشان داد که همدلی قومی فرهنگی قلدری سایبری را کاهش می دهد. روان نژندی و برون گرایی باعث افزایش قلدری سایبری می شوند؛ درحالی که سایر ویژگی ها همچون انعطاف پذیری، باوجدان بودن و دلپذیر بودن همچنان تاثیر منفی دارند. به طورکلی، همدلی قومی-فرهنگی تاثیر بیشتری بر کاهش قلدری دارد، اما این تاثیر با نقش تعدیل کننده صفات شخصیتی کمتر می شود.
    کلیدواژگان: همدلی قومی-فرهنگی، قلدری سایبری، ویژگی های شخصیت
  • نجمه آرین، علی فرنام* صفحات 219-249
    انتخاب همسر مناسب اساسی ترین تصمیمی است که بر همه ابعاد زندگی تاثیر می گذارد. با توجه به اهمیت ازدواج و قوام و استحکام خانواده، پژوهش حاضر به منظور بررسی رابطه بین ملاک های همسرگزینی و احساس مثبت به همسر با نقش میانجی احساس انسجام و انعطاف پذیری خانواده  انجام شده است. نوع تحقیق کاربردی ، روش استفاده شده توصیفی و تحلیلی از نوع همبستگی بود. همه معلمان شهرستان زاهدان جامعه آماری تحقیق را تشکیل دادند. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 258 نفر برآورد شد و با روش خوشه ای چندمرحله ای انجام شد. برای گردآوری داده ها از روش تکمیل پرسشنامه اولویت بخشی ملاک های همسرگزینی، احساس مثبت به همسر و احساس انسجام و انعطاف پذیری خانواده استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها از تحلیل عاملی و مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شد. یافته های تحقیق نشان داد که انسجام خانواده با ضریب 0.241 و انعطاف پذیری خانواده با ضریب 0.203، نقش میانجیگری را در بین ملاک های همسرگزینی و احساس مثبت به همسر ایفا می کنند (p<0/05). ازآنجا که ضرایب پیش بینی کننده بیشتر از 0.5 هستند، مدل از قدرت پیش بینی بسیاری برخوردار است؛ بنابراین نتایج تحلیل همبستگی رابطه مثبت و معنادار میان شاخص های ملاک های همسرگزینی و احساس مثبت به همسر را با نقش میانجی احساس انسجام و انعطاف پذیری خانواده تایید می کند.
    کلیدواژگان: احساس انسجام، احساس مثبت به همسر، انعطاف پذیری خانواده، ملاک های همسرگزینی
|
  • Abolfazl Akbari, Hossein Behravan *, Mohsen Noghani Dokht Bahmani, Ahmadreza Asgharour Masouleh Pages 1-32
    Adopting a comparative-historical approach, this study examines the impact of Waqf institution on development in Mashhad and the factors that weaken or strengthen this impact in the three historical periods of Timurid, Safavid and Pahlavi. In the theoretical framework, while referring to the theories of functionalism and structuralism, by using the new institutionalist in economic sociology approach, a three-level causal model is presented to examine the factors that weaken or strengthen the impact of waqf institution on development. This model was tested by using narrative analysis, Mills Methods of agreement and dispute at two levels within the case and between the cases. The results indicate that strengthening or weakening the impact of waqf institution on development in Mashhad in the studied periods depend on the institutional environment of waqf, the performance of endowment trustees and endowment trustee organizations in maintaining and developing endowments and intentions and motivations of waqifs. In the Timurid and Safavid periods, due to the existence of an institutional environment supporting waqf, the effective performance of waqf trustees and organizations and strengthening the spiritual motivations of waqifs and further influencing their intentions, the impact of waqf institution on development of Mashhad has also been strengthened, whereas, in the Pahlavi period, due to the lack of an institutional environment supporting the endowment, malfunction of endowment trustees and endowment trustee organizations and weakening the spiritual motivations of the waqifs and reducing the effectiveness of their intentions, this effect has been weakened.
    Keywords: Waqf Institution, New Institutionalism, development, Mashhad
  • Mohssen Akhavan Mahdavi *, Siroos Ahmadi, Maryam Mokhtari Pages 33-71
    The unprecedented increase in the unemployment rate among university graduates on the one hand and the government's inability to hire them on the other hand, indicate that entrepreneurship should be taken into consideration more seriously. Based on this, the main goal of this research is to investigate the impacts of entrepreneurial spirit on the exploitation of entrepreneurial opportunities identified in social sciences. This research was carried out using a mixed method. Using in-depth interviews with professors and experts of social sciences, 16 entrepreneurial opportunities in social sciences were identified, which, contrary to public opinion, a range of jobs and employment opportunities exist in social sciences and mainly non-governmental sectors that have the ability to become official jobs with the support of the Sociological Association and consultation with the government. Then, a quantitative phase was started in the form of a survey method. The statistical population of the research was determined by sociology PhD students across the country and 121 of them were randomly selected. The research tool is a combination of standard scales and a researcher-made questionnaire, which were determined using construct validity, validity and internal consistency using Cronbach's alpha method. The findings of the research show that the entrepreneurial spirit with a coefficient of 0.30 and its dimensions including success-seeking, internal control, risk-taking, creativity and uncertainty tolerance has a significant and positive impact on the exploitation of entrepreneurial opportunities. As a result, by identifying work and entrepreneurship opportunities in academic fields and strengthening the entrepreneurial spirit of students as one of the effective factors in exploiting opportunities, it is possible to provide the motivation and necessary conditions for students to get a job.
    Keywords: Entrepreneurial Spirit, Recognition of Opportunity, Entrepreneurial Opportunities
  • Syede Aghileh Mohammadi, Syed Yaghoub Mousavi *, Farah Torkaman Pages 73-107

    Becoming a mother has always been one of the main roles of women in Iranian society. In recent decades, however, due to changes in attitudes and increasing options for women's advancement, including education and employment and opportunities for more social presence of women, the maternal experience has changed for some women. Becoming a mother is no longer a mandatory and full-time role for women. They can choose alternative social roles. The purpose of this study was to analyze the maternal experience of women and their policies in playing the role of motherr among women working in senior positions in Iranian Ministry of Petroleum. In order to achieve the goals, a qualitative method with a descriptive phenomenological approach was used. In-depth interview data collection technique and purposeful sampling method were used. A sample of 30 women of 40-55 years old participated in this study. Content analysis was used for analysis of data. The results of the study fall into six categories and 16 subcategories including motherhood as the most important source of identity, maternal choice, redefining motherhood, pregnancy experience as a completely feminine experience, separation from the child and reappearance at work, feeling complete, feeling deprived of maternal pleasure, benefiting from the support of spouse and mother, combining maternal duties with work and paid work, interaction with children from the work environment, interaction and dialogue with the work environment, maximum stress tolerance. It can be concluded that the concept of motherhood has been redefined according to its social situations and cultural changes. In this process, working women face the costs of childbearing and job-maternal role conflicts due to the weakness of family-friendly programs.

    Keywords: maternal ideology, experience maternal, feeling maternal, women working in managerial positions
  • Akbar Zare Shahabadi, Sayed Mohammad Firozi * Pages 109-134
    Tendency to drugs among young people is considered one of the harms and social problems in all countries, including Afghanistan. According to the general condition of Afghan society and especially the unsuitable economic, cultural, recreational conditions in Kabul City, young people are more exposed to drug addiction than other age groups. The purpose of this study is to determine the effective social factors of the tendency to use drugs among the youth of Kabul City. This study was done through explanatory, descriptive, analytical and survey methods. The statistical population of this study was the young people between 18 and 35 in Kabul City who are users of social networks and the Internet. A total of 251 questionnaires were completed from among the statistical community. The result of this study showed that there is a significant and positive relationship between not having facilitating opportunities for free time, feeling insecure, having bad/harmful friends, abnormality and normalization of drug use in Kabul City and family problems. Also, income, employment and literacy are influential in the tendency of young people to drugs. However, age, marital status, household size, residential status, addiction of a family member had no significant relationship with drug tendency. Therefore, it was concluded that drug tendency has been influenced by various social factors. Public and private institutions and organizations can reduce the tendency to use drugs among young people by facilitating and providing education, awareness, recreation-entertainment, employment and reducing insecurity factors.
    Keywords: Social Factors, tendency, drugs, youth, Kabul city
  • Ahmad Kalateh Sadati *, Zeinab Saboohi Golkar Pages 135-163
    An important function of education is the socialization of students, which has been done in the school environment before the Covid-19 pandemics, but with the spread of the virus and the emergence of virtual learning, the socialization of students faced challenges. Therefore, the aim of this study was to identify the challenges of students' socialization during the Covid-19 pandemic. This is a qualitative study using thematic analysis approach which was conducted in December 2021 in public schools of Tabas city, southern Khorasan province, Iran. Participants were selected using purposeful sampling. Semi-structured interviews werd done with 14 parents, 16 students and 6 teachers. The findings of the research showed that the authority of the school in the issue of socialization has reached the minimum possible. Meanwhile, due to the virtual learning, the media has become the main tool of socialization. The constructed themes related to the issue of socialization are: the informalization of education rituals, the reduction of teacher's authority, the harms of virtual space, the weakness of supervision and multifaceted conflicts. The conceptual model shows unintended deschooling in the issue of socialization. Paying attention to the post-Corona era and related educational changes is a serious policy-making necessity of the relevant ministry. Cultivating the correct use of virtual space, removing software limitations and developing educational software to facilitate the educational process, along with updating teachers' media literacy and developing their professional ethics, are the priorities of education in order to maintain the authority of teachers and promotion of students socialization.
    Keywords: virtual learning, Socialization, Teacher, Decreased Authority, Post-corona Period
  • Leila Sherbaf Oliaee, Hadi Hematian *, Abolfazl Danaei Pages 165-190
    Surviving the current conditions of severe environmental changes is achievable through expanding organizational resilience, which has a significant role in the organizational performance improvement. This study aimed to identify dimensions and criteria of performance in organizational level, using organizational resilience approach and the theory of strategic reference points for Khorasan Regional Electricity Company. Accordingly, thematic analysis method was used. The sample of the research encompasses 13 experts using purposive sampling. Data gathering tool was semi-structured interview, continued to theoretical saturation. According to findings, dimensions and criteria of performance with organizational resilience approach were identified in 9 dimensions and 30 criteria. They involve communication with stakeholders dimension including “interaction with Tavanir and Iran Grid Management companies (IGMC), Electric Energy Generation and Distribution companies, contractors and suppliers, subscribers, provincial organizations and institutions”, the dimension of human, technical and financial resources capabilities including “employee motivation, staff development and empowerment, acceptance of change, technical and financial resources capacity”, leadership and management dimension including “management competency, support and commitment of senior managers, leadership style and management methods”, adaptability dimension including “risk, crisis and security management”, infrastructure and technological capacity dimension including “infrastructure, information technology”, organizational capital readiness dimension including “organizational processes, organizational culture, administrative health, organizational structure”, innovation dimension including “creativity and absorption of innovation capacity, applying innovation”, knowledge capabilities dimension including “knowledge creation and acquisition, knowledge sharing, knowledge retention” and finally, the strategic approach dimension including “systems approach, scenario planning, long-term planning, environmental monitoring and analysis” which were categorized by experts based on two strategic reference points including inner-outer consideration focus as well as outcome-process control.
    Keywords: Organizational performance, organizational resilience, Strategic Reference Points, Thematic Analysis
  • Maryam Talaei, Saeid Sharifi *, Maryam Kadkhodaei Pages 191-218
    The increasing use of social networks by teenagers on the one hand and the increasing growth of cultural diversity and as a result of this, and the development of ethnic and cultural empathy in the cyberspace on the other hand have developed behavioral challenges such as bullying in this space. It is important to know to what extent bullying is due to personality or it is affected by the sympathetic atmosphere. Accordingly, this study investigated the effect of ethno-cultural empathy on cyberbullying with the moderating role of personality traits among teenagers. The method of the present research is correlation. The statistical population of this research included all the girls' students of secondary level of high school in Isfahan city in the school year of 2020-2021. Due to the unknown number of cyberspace users, 380 people were selected as a sample using Cochran's unknown community formula and convenience sampling. Data were collected through Wang et al.'s (2003) Standard Ethnic Cultural Empathy Questionnaire, Menesini, Nocentini, and Calussi’ (2011) Cyberbullying Questionnaire, and McCray and Costa’s (1985) Short Form of Personality Traits. Data validity was confirmed through face and content validity; Cronbach's alpha coefficient was also used to confirm reliability. Inferential level analysis of data was done using structural equation modeling using AMOS software. The results of the analysis showed that ethnic and cultural empathy reduces cyberbullying. Neuroticism and extraversion increase cyberbullying while other traits such as flexibility, conscientiousness, and pleasantness continue to have a negative effect. Generally, cultural-ethnic empathy has a greater effect on reducing bullying, but this effect diminishes with the moderating role of personality traits.
    Keywords: Ethno-cultural Empathy, cyberbullying, personality traits
  • Najme Ariyan, Ali Farnam * Pages 219-249
    Choosing the right wife is most significant decision that impacts all other issues of life. Considering the significance of marriage, the consistency, and strength of family, this study was done to explore the relationship between spouse choosing criteria and positive feelings towards spouse, considering the mediating role of senses of unity and flexibility of family. All teachers of Zahedan consisted the statistical population of the descriptive-analytical study. The sample included 258 people, using multi-stage cluster method and Cochran's formula. A questionnaire on prioritizing the criteria for choosing spouse, feeling positive towards the spouse, and feeling unity and flexibility of family was used to collect data. Factor analysis and structural equation modeling were applied for analyzing the data and testing the hypotheses. The results showed that family unity with a coefficient of -0.241 and flexibility of family with a coefficient of -0.203 have mediating role among choosing spouse and positive feelings towards spouse criteria (p<0.05). As the predictive coefficients are more than 0.5, the model has a high predictive power; therefore, the results of the correlation analysis confirm the positive and significant correlation between choosing spouse criteria and positive feeling towards the spouse, with the mediating role of the sense of unity and flexibility of family.
    Keywords: Feeling of Unity, Positive Feeling towards Spouse, Flexibility of Family, Choosing Spouse Criteria